JUSTthIS: juridisch en informatieadvies voor de zorg

Whitepaper

Dit whitepaper is bedoeld voor bestuurders van zorginstellingen, zorgmedewerkers en mantelzorgers van jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB). Deze groep jongeren leeft in woongroepen, zelfstandig met of zonder begeleiding. Ze hebben allemaal te maken met de wereld om hen heen. Ze doen boodschappen, bezoeken vrienden, gaan uit, reizen: ze doen mee! En dat is ook de bedoeling.

In dit whitepaper gaan we in op de toenemende digitalisering en de gevolgen hiervan voor LVB-jongeren. Lukt het hen om te blijven reizen met de OV-chipkaart, digitaal te bankieren, contact te onderhouden met vrienden via Facebook? En als dat al lukt, hoe voorkom je dat ze te maken krijgen met digitaal pesten, en digitale oplichters?

Denktank 2015

Op 08 juni 2015 hebben zorgondernemers Sonja Heykamp en Ingeborg van der Molen een denktanksessie georganiseerd met een twintigtal mensen uit de zorg, ICT, eHealth en sociale media om een antwoord te krijgen op de vraag hoe het simpeler en veiliger kan voor mensen met een beperking. De opbrengst van deze Denktank ligt nu voor u. Met in het eerste hoofdstuk aandacht voor digitalisering en wat daar niet werkt. Hoofdstuk twee gaat in op de zorgomgeving van de jongeren, gevolgd door aanbevelingen om jongeren te ondersteunen in de digitale samenleving en hen meer mediawijs te maken. In de bijlagen treft u vervolgens good practices, bestaande hulpbronnen en de lijst van deelnemers aan de Denktank aan.

We wensen u veel inspiratie en leesplezier!

Sonja Heijkamp\Ingeborg Hoogstrate -van der Molen, José van Berkum en Leon Chevalking

Download whitepaper

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann