JUSTthIS: juridisch en informatieadvies voor de zorg

Eind mei was ik op een Tech bijeenkomst. Hier woonde ik een lezing bij over valse webshops, die inmiddels een hele eigen branche vormen. Het bleken voornamelijk schoenen webshops, vele honderden. Ze zijn enorm gegroeid, voornamelijk omdat het toezicht en de handhaving een stuk minder streng is in de online omgeving dan in de ‘echte’ wereld. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om de opsporing en vervolging van drugshandelaren. Dus de maffia “handelt”, zo begreep ik van de spreker van SIDN, tegenwoordig in schoenen. Lees meer

Ik was verbaasd over de omvang van het aantal valse webshops en over de onwetendheid van consumenten die zich op dergelijke sites laten verleiden door het aanbod van wel zeer goedkope schoenen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zelf ook niet vies van een goede aanbieding op schoenengebied. Maar een aantal zaken controleren alvorens je overgaat tot het achterlaten van je creditcard gegevens is toch wel het minste.

Echte wereld vs. online wereld

De echtheid van dergelijke sites wordt dagelijks beter, dus nagaan of iets zuiver op de graad is wordt steeds lastiger. Zo ook, bedacht ik me al luisterend, het nagaan van je online identiteit. Wie ben ik eigenlijk online en hoe ga ik dit dan na?

Feitelijk gezien is dit praktisch onmogelijk, zelfs nadat de EU de consument middels de GDPR/AVG iets meer macht in handen heeft gegeven. De systemen waarbinnen handhaving ooit is opgezet, bestaan amper nog, de overheid grijpt niet meer in; hoe moeten we dan dergelijke zaken als een nep-webshop gemaakt in een ‘ongrijpbare’ omgeving tegengaan?

Bestrijding fake webshops

Goed onderzoek en algoritmes blijken een deel van de oplossing, alsmede bewustwording. Echter het blijkt, zo hoor ik de spreker ook zeggen, ondanks alle inspanning een druppel op een gloeiende plaat.

Hoe overbruggen we de kloof tussen de echte wereld en de onlinewereld? Hoe gaan we ervoor zorgen dat online handhaving net zo effectief wordt als opsporing in de ‘echte wereld’? En hoe zorgen we dat er nieuwe vormen komen die de oude systemen gaan vervangen?

De juiste richting?

De oplossing heb ik niet, wel een idee over hoe en waar te beginnen. Op de Tech bijeenkomst liep een grote groep studenten rond, de toekomstige (en soms al huidige) werkmacht. Zij werden amper betrokken bij de dag, maar vonden het interessant en zouden juist graag meer in verbinding treden met de grote Tech bedrijven. Zij kijken en weten hele andere dingen, dus wellicht als wij hen de vraag stellen hebben zij een eerste stap voor de oplossing.

Ik ga alvast met ze in gesprek, wie weet kunnen we samen tot een nieuw systeem komen. Waarin de valse webshop kan dienen als studiemateriaal.

Over JUSTthIS

JUSTthIS adviseert zorgorganisaties en start-ups in de zorg bij juridische en informatiebeheer vraagstukken. Zij is gespecialiseerd in vraagstukken rondom privacy en procesoptimalisatie.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann